Поворська громада
Волинська область, Ковельський район

26 квітня - Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу

Дата: 26.04.2024 11:31
Кількість переглядів: 72

                    ЧАЕС і Українсько-російська війна

Чорнобильська аварія сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, розташованій поблизу міста Прип'ять на території Української СРСР, що належала до Союзу Радянських Соціалістичних Республік (СРСР). Аварія сталася під час тестування реактора № 4, коли через порушення управління реактором відбулася сильна експлозія та пожежа, що призвела до зруйнування реактора.

Внаслідок аварії величезна кількість радіоактивних матеріалів, зокрема цезію-137 та стронцію-90, була викинута у повітря та розносилася великими відстанями. Радіоактивне забруднення охопило значну частину України, Білорусі, росії та інших сусідніх країн, а також далекі території Європи.

Українсько-російська війна XXI століття призвела до серйозного збільшення екологічної загрози в районі Чорнобиля та Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС). Росіяни-окупанти, проникнувши на територію України з війною, через Чорнобиль намагались дійти до Києва. Коли зустріли опір, вони почали окопуватись в Рудому лісі, що знаходиться неподалік від ЧАЕС.

Присутність ворожих військ також підвищувала ризик незаконного використання радіоактивних матеріалів. Вони могли бути викрадені або використані для створення "грязевих бомб" або інших радіаційних збройних систем. Це створювало загрозу для безпеки не тільки на місцевому рівні, але й на регіональному та навіть глобальному рівнях.

Тільки після вигнання російських військ Збройними Силами України 1 квітня 2022 року вдалося відновити контроль над ЧАЕС та знизити ризик подальшого радіаційного забруднення. Однак, вплив війни на Чорнобиль та ЧАЕС залишається значним, і відновлення та зміцнення безпеки в цьому регіоні будуть вимагати значних зусиль та міжнародної співпраці.

Читайте більше за посиланням http: //drukarnia.com.ua

 

https://cdn.drukarnia.com.ua/646be7a7c149c83ef74e08da/images/articles/646be7cfc149c83ef74e093b/wAVS107465.41316185986.jpeg


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь