A A A K K K
для людей із порушенням зору
Поворська громада
Волинська область, Ковельський район

Послуги служби зайнятості для сприяння працевлаштуванню та самореалізації внутрішньо переміщених осіб

Дата: 21.09.2023 14:04
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

Стартувала Всеукраїнська інформаційна кампанія «Робота для ВПО: ти потрібен», метою якої є допомога внутрішньо переміщеним особам працевлаштуватися та інтегруватися в нових умовах, стимулювати переселенців у їхньому пошуку роботи, показати наявність актуальних вакансій в регіонах та закликати роботодавців надавати частину робочих місць для ВПО.

Що може, на сьогодні, запропонувати служба зайнятості задля сприяння працевлаштуванню та самореалізації внутрішньо переміщених осіб?

 

  1. Послуги із працевлаштування, які доступні для ВПО
  • Внутрішні переселенці можуть самостійно переглядати актуальні пропозиції на Єдиному порталі вакансій. Також ця послуга доступна через чат-боти у Telegram і Viber.
  • Державна служба зайнятості організовує професійне навчання зареєстрованих безробітних. Воно здійснюється на замовлення роботодавця або для людини, яка планує розпочати власну справу.
  • Для ВПО є можливість отримати ваучер на навчання. Це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. Ваучери видаються за затвердженим Мінекономіки переліком професій і спеціальностей. Людина яка бажає змінити професію, набути нових знань і навичок має можливість одноразово отримати ваучер за умови, якщо вона:
  • не зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;
  • не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку;
  • не отримувала ваучер раніше;
  • не проходила протягом останніх трьох років професійне навчання за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;
  • має професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту.

На підставі ваучера здійснюється:

  • перепідготовка за робітничою професією;
  • підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, здобутих за іншою спеціальністю;
  • підготовка на наступному рівні освіти (крім третього (освітньо-наукового/освітньо-творчого) та наукового рівня вищої освіти);
  • спеціалізація та підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності.

              Важливо! Законодавчо врегулювано питання надання статусу безробітного ВПО, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем. Для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю такі особи мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем  проживання ВПО особисто заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору, про що  центр зайнятості повідомляє роботодавця, територіальні органи Пенсійного фонду і Державної податкової служби (будь-яким засобом комунікації). Датою звільнення вважатиметься наступний день після подання такої заяви.

       У рамках реалізації урядового проєкту єРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатись і ВПО:

         «Власна справа» – розмір мікрогрантів становить від 50 до 250 тисяч гривень;

           Грант для ветеранів – передбачає три варіанти надання грантів на суми, які не можуть перевищувати 250 тисяч гривень, 500 тисяч гривень та 1 мільйон гривень відповідно. Головною умовою отримання грантів є створення нових робочих місць.

  1. Механізми підтримки роботодавців за працевлаштування ВПО
  1. Програма з надання роботодавцям компенсацій на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкових трудових договорів.  

                 Право на отримання такого виду компенсації надається роботодавцю за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази. Максимальний розмір компенсації за місяць за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО – 13 400 грн.

     Розмір компенсації: фактичні витрати на оплату праці, але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Компенсація здійснюється за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за шість календарних місяців.

 

  1. Програма з надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні

Право на отримання такого виду компенсації надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), яким забезпечено працевлаштування такої особи з розміром заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижчим розміру мінімальної заробітної плати.

Компенсація витрат надається у розмірі 6700 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Загальна тривалість надання такої компенсації не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи. Термін дії програми: на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Шановні роботодавці !

Звертаємо Вашу увагу, що кожен роботодавець, який працевлаштовує ВПО, робить відчутний внесок до економічної стабільності та державної безпеки.

                                   Шановні переселенці !

                          Ваше працевлаштування  – турбота не лише суспільства і держави, а й самих ВПО. Це шлях назустріч одне одному. Себе можна й треба реалізовувати, де б ти не жив та в яких умовах не опинився б. Це – Ваш  внесок у Перемогу. Якщо шукаєте роботу – звертайтесь до найближчого структурного підрозділу служби зайнятості. Фахівці нададуть вам індивідуальні консультаційні, інформаційні та профорієнтаційні послуги; інформацію про актуальні вакансії, зокрема на Єдиному порталі вакансій. Починаємо там, де ми є. Використовуємо те, що маємо. Змінюймо життя разом.

Для отримання більш детальної інформації стосовно тих чи інших пропозицій роботи чи використання механізмів стимулювання роботодавців до працевлаштування ВПО звертайтесь  до фахівців Ковельської філії Волинського ОЦЗ за телефоном (044) 2449476 або за адресою: м. Ковель, вул. Сагайдачного,6а.

Завжди раді Вам допомогти!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь