A A A K K K
для людей із порушенням зору
Поворська громада
Волинська область, Ковельський район

Мої безпечні літні канікули

Дата: 02.06.2023 12:15
Кількість переглядів: 111

Літо – чудовий час для гарного відпочинку, але щоб він був корисним та безпечним, треба дотримуватись нескладних правил безпеки.

Пам’ятайте: небезпечними можуть бути сходи, підвали, горища, будівельні майданчики, ліфти тощо. Під час ігор у небезпечних місцях можна одержати травми й каліцтва різного ступеня тяжкості. Не можна брати до рук незнайомі предмети, кидати їх у вогонь, гратись ними. Найкраще повідомити про місце їхнього знаходження Державну службу з надзвичайних ситуацій (ДСНС) або поліцію (тел. 102). Під час канікул слід, як і раніш, дотримуватись правил пожежної безпеки та дорожнього руху.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

– ходити на територiї закинутих будівель;

– купатись у заборонених місцях;

– розкладати багаття в лiсi, поблизу лiнiй електропередач;

– їздити на велосипедi (скутері, мопеді, моторолері) тiєю частиною дороги, де рухається транспорт.

ОБОВ’ЯЗКОВО ДОТРИМУВАТИСЬ ПРАВИЛ:

– дорожнього руху;

– користування газовими, електричними приладами;

– протипожежної безпеки;

– прогулянки на велосипедi (скутері, мопеді, моторолері).

НАЙВАЖЛИВІШІ ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ:

–ходити тільки правою стороною тротуару;

–дорогу переходити, не поспiшаючи;

–не можна переходити дорогу навскіс;

–переходячи дорогу, слiд подивитися ліворуч, а дiйшовши до середини, зупинитись i поглянути праворуч;

–якщо не встигли перейти вулицю, а рух транспорту почався, слiд зупинитись на серединi вулицi й зачекати, поки рух припиниться;

–якщо немає тротуарiв, слiд триматись лiвого боку дороги, тобто йти назустріч транспорту, що рухається.

ПРАВИЛА ЕНЕРГОБЕЗПЕКИ

–під час вимикання електроприладiв забороняється витягувати вилку з розетки за шнур;

–категорично забороняється користуватись електроприладами, в яких знайдено несправнiсть;

–не можна торкатись мокрими руками електроприладiв, якi знаходяться пiд напругою;

Пам’ятайте: зовнiшнiми ознаками несправностiелектропроводки або приладiв є специфiчний запах пiдгораючоїiзоляції, з’явлення іскріння, перегрівання штепсельних розетокiвилок.

ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ

До виявлених вибухонебезпечних предметiв нi в якому разi не можна торкатись, перекладати, розряджати, зберiгати. Забороняється використовувати підозрілі предмети для розпалювання вогню. Не можна збирати, підозрілі предмети здавати в металобрухт. Виявивши вибухонебезпечнi предмети, необхiдно термiново повiдомити ДСНС, поліцію, школу чи вiйськкомат.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПАХНЕ ГАЗОМ

–відкрийте усі вікна та кватирки, провітріть помешкання;

–перевірте, чи перекриті на плиті конфорки горілок;

–негайно телефонуйте до служби газу за номером 104;

–у жодному разі не вмикайте світло у загазованому та сусідніх приміщеннях і не запалюйте вогонь.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В СПЕКУ

Тепловий удар – це небезпечний для життя стан, який виникає при дії на тіло людини підвищеної температури, в умовах підвищеної вологості, зневоднення і порушення терморегуляції організму. Основні симптоми та ознаки теплового удару: висока температура тіла (40°С і вище) – головна ознака, спрага, відсутність потовиділення, почервоніння шкіри, прискорене дихання, підвищення частоти серцевих скорочень, може розвинутись пульсуючий головний біль, можливі судоми, галюцинації та втрата свідомості.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ В СПЕКУ ВЖИВАТИ АЛКОГОЛЬ, ТОМУ ЩО СТВОРЮЄТЬСЯ ВЕЛИЧЕЗНЕ НАВАНТАЖЕННЯ НА СЕРЦЕ, А ТАКОЖ НА МОЗОК ЛЮДИНИ.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В ЛІСІ

1. Якщо ви у лісі з друзями, подавайте один одному сигнали, щоб не загубитися: перегукуйтесь, плескайте в долоні.

2. Намагайтеся запам'ятовувати свій шлях або робіть для себе помітки.

3. Тримайтеся подалі від диких тварин, особливо від їхніх дитинчат – поруч із ними обов'язково будуть дорослі тварини. Небезпечним може виявитись не лише вовк або дикий кабан, але й олень, лось, козуля, лисиця.

4. Уважно дивіться під ноги, обдивляйтеся впалі дерева та колоди, перед тим як сісти відпочити – там можуть бути гадюки чи вужі. Якщо Вас або товариша вкусить змія, відразу ж видавіть з ранки краплю крові з отрутою і висмокчіть кров із ранки впродовж півгодини, увесь час спльовуючи (але це можна робити, коли у роті немає поранень). Потім щільно перев'яжіть руку чи ногу вище за місце укусу, але так, щоб вона не заніміла. І негайно до лікарні!

5. Небезпечними для людини є деякі комахи. Наприклад, кліщі є переносниками збудників інфекційних захворювань (хвороба Лайма, кліщовий рикетсіоз). При укусі кліща: обережно видаліть його за допомогою пінцета. Брати треба біля головки або хоботка і тягнути дуже легко, не розриваючи його. По змозі збережіть кліща у склянці: якщо з’являться симптоми захворювання, лікар може попросити вас показати, який саме кліщ укусив. Видаливши кліща, вимийте руки та шкіру довкола місця укусу з милом; якщо ж вам не вдалося повністю видалити кліща, зверніться за консультацією до лікаря.

За наявності перелічених нижче симптомів зверніться до лікаря:

–висип;

–підвищення температури;

–затвердіння м’язів шиї;

–м’язові болі;

–біль і запалення суглобів;

–збільшення лімфовузлів;

–грипоподібні симптоми.

6. Якщо ви заблукали:

–пригадайте останню прикмету, на яку ви звернули увагу (повалене дерево, зламана гілка) і спробуйте знайти до неї дорогу;

–дослухайтеся – можливо, ваші друзі чи батьки зовсім поруч;

–пам'ятайте: мурашники завжди розташовуються з південного боку дерева, пенька або куща; а моху найбільше з північного боку. Але щоб скористатись цими прикметами, треба звернути увагу, у якому напрямі ви йшли від самого початку.

7. Вогнища можна розпалювати тільки в тих місцях, де немає хвойного молодняку, а в пожежонебезпечний період установлюються обмеження щодо розпалювання багаття будь-де:

–якщо ви розпалюєте багаття, то місце, де воно буде, необхідно обкопати зусібіч, а коли ви вже збираєтесь піти, вогонь необхідно старанно загасити за допомогою землі, піску або води;

–потрібно стежити, аби не було розлітання іскор від вогнища;

–забороняється кидати незагашеними недопалки та сірники;

–забороняється залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, газом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я та інше сміття;

–також у пожежонебезпечний період обмежено в’їзд на територію лісового фонду будь-яким транспортним засобам.

8. Якщо ж ви все-таки опинилися в осередку пожежі, варто запам’ятати кілька правил поводження у такій ситуації:

–не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а рухайтесь полум'я проти вітру, закривши голову й обличчя одягом;

–з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно до напряму розповсюдження вогню;

–якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, увійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі – повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикрийте одягом чи шматком будь-якої тканини;

–гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум’я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами; будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитись і травмувати вас;

–під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу;

–особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватись глибокі вирви, тому пересувайтеся, по змозі, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

–після виходу з осередку пожеж повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри і характеристику пожеж.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ БІЛЯ ВОДОЙМИЩ

1. Не засмагайте надто довго: є небезпека перегрітись і отримати сонячний удар.

2. Не купайтеся й не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці: вам може стати погано. Купатись краще вранці або ввечері, коли тепло, але не можна перегрітися.

3. Ніколи не пірнайте у незнайомих місцях! Тут може виявитись неглибоко, а інколи на дні лежать гнилі колоди, гостре каміння, об яке можна поранитись, та густі водорості, у яких легко заплутатися.

4. Не грайте в тих місцях, звідки легко впасти у воду.

5.Не влаштовуйте у воді ігор, пов’язаних із захватами.

6. Не вирушайте у плавання на саморобних плотах.

7. Не ходіть купатись на водойми без супроводу дорослих.

8. Не запливайте на глибокі місця на надувних матрацах та кругах.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В ГРОЗУ

Грози – явище звичне, але не кожен знає, як поводитись під час грози. Ось кілька важливих правил:

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ХАРЧОВОМУ ОТРУЄННІ

Перші ознаки харчового отруєння можуть виявитись як через 20-30 хвилин після вживання продукту в їжу, так і через 5 або 10 годин – це залежить від виду токсину, який викликав отруєння. Зазвичай, харчове отруєння супроводжується нудотою, блювотою, діареєю, болями в шлунку і кишківнику. У хворого може бути підвищена температура. Сильні й небезпечні отрути навіть здатні вражати нервову систему людини. Може бути ослаблений зір, навіть наступити параліч м’язів дихальної системи, інших м’язів. Як надати першу допомогу? Перше, що необхідно зробити при харчовому отруєнні – це максимально швидко звільнити шлунок і кишківник потерпілого від отрути. Для цього обов’язково слід зробити потерпілому промивання шлунку, викликати блювоту, зробити клізму. Хворому слід дати активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на кожні 10кг ваги постраждалого. Прийом повторювати кожні 2-3 години доти, доки вугілля не з’явиться у випорожненнях хворого. При будь-яких підозрах на отруєння грибами, хімікатами чи ботуліном потрібно негайно викликати «швидку» – кожна хвилина зволікання може коштувати хворому життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь