Поворська громада
Волинська область, Ковельський район

15 ЛЮТОГО — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОНКОХВОРОЇ ДИТИНИ

Дата: 15.02.2023 08:05
Кількість переглядів: 337

Фото без опису

 У вересні 2001 року у Люксембурзі на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації батьків, чиї діти хворі на онкологічні захворювання, було прийнято рішення про проведення Міжнародного дня дитини, хворої на рак. З 2003 року 15 лютого офіційно вважається Міжнародним днем дитини, що хвора на рак (International Childhood Cancer Day). З 2003 року заходи з нагоди цього дня проводяться і в Україні.

Основна мета цього дня — покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб, а також про те, що діти мають право на вчасне та найкраще лікування і догляд.

За даними ВООЗ щороку приблизно 400 000 дітей та підлітків у віці 0-19 років хворіють на рак. Ця недуга є у країнах з високим рівнем доходів понад 80% випадків раку у дітей. Водночас у країнах з низьким рівнем доходу цей показник складає лише 30% випадків.

Чому в дітей виникає рак?

Однозначної відповіді на це питання немає. Вчені не можуть знайти причину виникнення більшості випадків раку у дітей. Дуже невеликий відсоток хвороб може бути спричинений факторами навколишнього середовища та способом життя дитини. Профілактика раку у дітей має бути спрямована на те, щоб запобігати хворобі, що може розвинутися у дорослому віці.

Такі інфекції як ВІЛ, вірус Епштейна-Барр є факторами ризику розвитку раку у дітей. Інші інфекції можуть збільшити ризик розвитку раку у дитини в дорослому віці, тому важливо робити щеплення:

• від гепатиту В (профілактика раку печінки);

• вірусу папіломи людини (профілактика раку шийки матки).

Приблизно у 10% дітей з онкологічними хворобами може бути генетична схильність до хвороби. Але більшість онкологічних захворювань у дітей не спричинені спадковими змінами ДНК.

Важливість ранньої діагностики

Якщо онкологічне захворювання виявлено на ранній стадії, з великою ймовірністю лікування буде ефективним, а отже знижується ризик смерті. Якість життя дитини значно покращиться, якщо рак вчасно виявити та почати чимшвидше лікувати. Не менш важливою складовою цього пазлу здоров’я є правильний діагноз. Адже кожна недуга має свою схему лікування.

Симптоми, на які варто звертати увагу:

• лихоманка;

• сильний та постійний головний біль;

• біль в кістках;

• втрата ваги.

Обов’язково звертайтеся до педіатра або сімейного лікаря, якщо помітите ці симптоми у своєї дитини!

Пам’ятайте! Раннє виявлення раку — запорука успішного лікування!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь