A A A K K K
для людей із порушенням зору
Поворська громада
Волинська область, Ковельський район

Торгівля людьми – одна з найбільш актуальних проблем сучасності.

Дата: 19.07.2022 15:49
Кількість переглядів: 235

Торгівля людьми – одна з найбільш актуальних проблем сучасності. Жертвами сучасних форм рабства в усьому світі щорічно стають мільйони людей. Торгівля людьми буває у формі трудової або сексуальної експлуатації, примусового жебрацтва, для вилучення органів, порушення прав людини для отримання прибутку через контроль та експлуатацію інших людей тощо.

Із початку російської військової агресії з України вимушено виїхали вже близько 3 мільйонів людей, більша частина з них – жінки та діти. Найбільш вразливими категоріями до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми є жінки, жінки з дітьми, люди з інвалідністю, люди, які потребують постійного стороннього догляду.

Діти, які тікають від війни в Україні, наражаються на підвищений ризик торгівлі людьми та експлуатації. Торговці людьми часто прагнуть скористатися хаосом, що виникає в результаті великомасштабних переміщень населення. Оскільки з 24 лютого понад 1,5 мільйона дітей виїхали з України як біженці, а також численні діти стали вимушеними переселенцями через насильство всередині країни, загроза, з якою вони стикаються, є реальною, і вона зростає.

Згідно з нещодавнім аналізом, який провели ЮНІСЕФ та Координаційна група агентств ООН із протидії торгівлі людьми (ICAT), 28 відсотків виявлених жертв торгівлі людьми у всьому світі становлять діти. Щодо України експерти ЮНІСЕФ із захисту дітей вважають, що діти, ймовірно, становитимуть ще більшу частку потенційних жертв торгівлі людьми, враховуючи, що вони представляють понад половину всіх біженців, які покинули країну станом на сьогодні.

Понад 500 дітей без супроводу виявлено під час перетину кордону з України до Румунії з 24 лютого по 17 березня. Справжня кількість дітей, які покинули Україну без супроводу чи окремо від своїх опікунів, ймовірно, набагато вища. Діти без опікунів – це особливо вразлива група для експлуатації.

Щоб убезпечити себе від такого становища громадянам України, які є біженцями, та тим, які шукають тимчасового захисту, по приїзду у відповідну країну, необхідно невідкладно зареєструватися на тимчасове проживання.

Поради як не стати жертвою:

• не віддавайте ні за яких умов оригінали документів і майте їх постійно при собі, копії цих документів покладіть у різні місця;

• не потрібно приймати пропозицію про роботу, яка є сумнівного характеру;

• не беріть в борг у незнайомих людей та не дозволяйте іншим стороннім особам оплачувати послуги, щоб не бути втягнутим в боргову залежність;

• перебувайте на постійному контакті з рідними та близькими, не віддавайте незнайомим людям свій мобільний телефон або інші засоби зв’язку;

• не погоджуватися виконувати жодну роботу без підписання трудового договору або контракту, який повинен бути зрозумілим;

• вивчіть номери екстрених служб країни, в якій ви знаходитесь.

Якщо щодо Вас чинять будь-які дії насильницького характеру під час перебування за кордоном, необхідно:

• звернутися до посольства, консульства України в країні перебування;

• бігти до місця загального користування – державної/офіційної установи, бібліотеки, пошти тощо;

• звернутися до поліції, лікарні, церкви, аварійних служб тощо;

• якщо є можливість звернутися до установи, а не до приватної особи, краще зверніться до установи.

Потрапляння людини в ситуацію торгівлі людьми спричиняє порушення прав кожного громадянина, таких як право на життя, повагу до гідності, на свободу та особисту недоторканність, свободу пересування та інші.

Права особи, яка постраждала від торгівлі людьми Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

• інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеною мовою, якою володіє така особа;

• медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги;

• тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі;

• відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;

• одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

• допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

Іноземець та особа без громадянства, якій встановлено статус особи, що постраждала від торгівлі людьми на території України, крім передбачених частиною першою цієї статті прав, має також право на:

• безоплатне отримання послуг перекладача;

• тимчасове перебування в Україні строком до трьох місяців, який може бути продовжено у разі необхідності, зокрема у зв'язку з їхньою участю в якості постраждалих або свідків у кримінальному процесі;

• постійне проживання на території України в порядку, встановленому законодавством.

Довідка про статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, є підставою для реєстрації в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб.

Якщо у суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми існують обґрунтовані підстави вважати, що життю, фізичному чи психічному здоров'ю або свободі та недоторканності особи, яка постраждала від торгівлі людьми та є іноземцем або особою без громадянства, загрожуватиме небезпека у разі повернення її в країну походження після завершення строку її перебування в Україні, в установленому порядку цій особі може бути продовжено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, що є підставою для одержання дозволу на перебування на території України до припинення таких обставин.

Особа, якій надано право на перебування в Україні відповідно до частини четвертої цієї статті та яка безперервно проживала на території України протягом трьох років з дня встановлення їй статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на отримання дозволу на імміграцію в порядку, встановленому законодавством.

Надання допомоги особі, яка постраждала від торгівлі людьми, не залежить від:

• звернення такої особи до правоохоронних органів та її участі у кримінальному процесі;

• наявності у такої особи документа, що посвідчує особу (стаття 16 Закону України "Про протидію торгівлі людьми").

Відповідальність за вчинення торгівлі людьми

Відповідно до статті 149 КК України:

1. Торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію.

Караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства.

Караються позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього його батьками, усиновителями, опікунами чи піклувальниками, або вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки.

Караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь